Siste nytt angående Koronaviruset og Spania.

14/6-20:

SPANIA ÅPNER GRENSENE

Fra 21. juni vil Spania åpne grensene for innreisende fra Schengenland, bekrefter statsminister Pedro Sánchez ifølge El País. Det betyr at karanteneforpliktelsen for innreisende til landet også vil bli opphevet.

Det betyr at nordmenn også vil kunne reise til Spania. Utenriksdepartementet fraråder imidlertid fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til Spania, til og med 20. august.

Unntaket for opphevelsen er grensen til Portugal, som vil bli åpnet fra og med 1. juli. Fra mandag av vil myndighetene på Balearene, inkludert Mallorca og Ibiza, kunne motta turister i form av et prøveprosjekt, skriver Reuters.

12/6-20:

Munnbind (ansiktsmasker) er påbudt i Spania i offentlige, lukkede rom, som f. eks. butikker, og alle steder der det ikke er mulig å opprettholde en avstand på 1,5 meter. Overtredesler medfører bøter på opptil € 100.

9/6-20:

kl. 14:27 Matias Ytterstad (NTB)

Spanias krav til alle turister:

Det vil være påbudt å bruke maske (munnbind) i Spania helt fram til koronapandemien er slått helt tilbake, sier helseminister Salvador Illa.

Påbudet vil altså opprettholdes også etter at unntakstilstanden i landet utløper 21. juni.

Først når man «permanent har slått viruset, altså når vi har en effektiv behandling eller vaksine mot det», kan spanjolene slutte å bruke maske, sier Illa.

Spania har registrert fjerde flest smittetilfeller i verden med 288.797 og sjette flest dødsfall med 27 136.

9/6-20:

De kommunale herbergene i Galicia åpner for pilegrimer den 1. juli. Fra samme dato åpner også katedralen og pilegrimskontoret i Santiago.

Fra alle caminoer meldes det at mange herberger åpner, men med redusert drift. Det anbefales sterkt å forhåndsbestille overnatting.

29/5-20:

NB NB NB

Det norske UD, FHI og regjeringen anbefaler nordmenn å ikke reise utenlands før tidligst 20. august. Skulle man likevel reise, så sjekk hva reiseforsikringen dekker. Flere forsikringsselskap har uttalt at reiser man utenlands til tross for myndighetenes anbefalinger, gjelder ikke reiseforsikringen hos dem, og man må ta alle kostnader selv, om noe skulle hende. Man får heller ikke hjelp til å komme hjem, om det skulle være nødvendig.

28/5-20:

Denne informasjonen fikk vi fra Den spanske ambassades turistforening i Norge:

Spania gjenåpner sine grenser 1.juli.

I juli måned vil atter en gang utenlandske turister kunne reise til Spania under trygge omstendigheter. Turistene kan allerede nå starte å planlegge ferien sin. Den Spanske regjeringen garanterer et sikkert reisemål som innebærer at turistene ikke tar noen unødige sjanser ved å legge ferien sin til Spania, ei heller at de tar risiko med seg inn i landet.

Spansk reiseliv vil i tillegg til å bestå av kunst, kultur, gastronomi, strender og landskap, nå også bestå av to nye komponenter: helsesikker turisme samt bærekraftig reiseliv.

Spania ønsker deg velkommen fra og med den 1.juli. Besøker du Spania, er du må trygg grunn, med en helsegaranti og en reise til et land som forplikter seg ovenfor planetens bærekraftighet.

Tiltak for å redusere virussmitte i Spania.

Det Spanske departementet for reiseliv, som ligger inn under den Spanske regjeringen, har i samarbeid med de lokale helsemyndighetene, nå utarbeidet 11 håndbøker med tekniske spesifikasjoner for å sikre en trygg ferie for både turister, ansatte og de bosatte i området.

Håndbøkene inneholder konkrete tiltak innenfor service, rengjøring samt desinfeksjon, vedlikehold og risikostyring for de ulike bransjene i verdikjeden innenfor reiselivet.

Per dags dato har det blitt lansert 11 veiledere med råd og anbefalinger og tiltak mot covid-19 for hoteller og leiligheter for turister, restauranter, reisebyråer, golfbaner, rurale overnattingssteder, kurbad, museer, turistguider, herberger, campingplasser og for aktiv turisme.

I tillegg er det utarbeidet 9 nye veiledere som venter på godkjennelse fra Helsedepartementet. Det gjelder beskyttede naturområder, vannsportanlegg, vannaktiviteter, uteliv, fornøyelses- og fritidsparker, turisttransport, besøk til vingårder og andre industriinstallasjoner, steder med fokus på kultur, historie og natur, unike offentlige steder og strender.

Disse håndbøkene, som er gratis, er blitt utarbeidet av Turistdepartementet i samarbeid med Instituttet for spansk turistkvalitet (ICTE) som igjen har avtale med alle de spanske regionene. Ved å innlemme alle landets regioner, blir protokollen landsdekkende og homogen.

Håndbøkene inneholder retningslinjer til turistbransjen som de nå kan ta i bruk for at gjenåpningen av landet skal skje så trygt som mulig.  Hensikten er også at disse retningslinjene innen kort tid skal utvikles som ISO sertifiseringsregler.  Dette er kun anbefalinger rettet mot bransjen som de valgfritt kan ta i bruk for å møte myndighetenes krav om smittevern.

19/4-2020:

www.elcorreogallego.es: Katedralen i Santiago ber nå paven om tillatelse til å forlenge "Año Santo Jacobeo" - det hellige året - til slutten av 2022.
Mange forberedelser og store invitasjoner er allerede gjort for det kommende året. Men de frykter at Covid-19 vil holde folk fra å reise på pilegrimsferd. Det er fortsatt usikkert når grensene blir åpnet.
Ettersom mange i Nord-Spania lever av inntektene fra Caminoen, ville det være en god støtte å forlenge det hellige året.
Det blir ikke første gang. Under den spanske borgerkrigen ble den også utvidet fra 1937 til slutten av 1938.

18/4-2020:

I følge avisen El Mundo arbeider myndighetene med en toveisplan for langsomt å åpne landet igjen. En del av den er at barer, restauranter, hotell og andre overnattingssteder foreløbig holdes stengt frem til jul. Grensene vil ikke åpnes for turister før det er absolutt trygt å gjøre det. 

9/4-2020:

Spanske myndigheter arbeider med planer for hvordan sommeren kan avvikles på tryggeste måte. Et forslag er å ikke åpne for internasjonal turisme, dvs fortsatt stengte grenser. I stedet vil man satse på nasjonal turisme, med de begrensninger det medfører å fortsatt holde avstand til hverandre. 

16/3-2020:

Ved midnatt stenger Spania grensene for innreise. De eneste som tillates reise inn er landets egne borgere, folk som arbeider i landet, men bor på ande siden av grensen, og varetransportsjåfører. 

14/3-2020  

Siste: Spanias regjering innfører portforbud over hele landet fra mandag morgen kl 08.00. Unntak for å bevege seg utendørs er for å gå på arbeid, handle mat eller medisiner, dra til lege for nødvendig helsehjelp, hjelpe eldre og folk med nedsatt funksjonsevne.

Norges utenriksdepartement fraråder alle å reise til utlandet.

Avisen La Voz de Galicia melder i dag at samtlige herberger, barer, restauranter og kaféer i Galicia stenger i to uker.

Herbergene på Camino de Levante og Camino del Sureste er stengt. Alle herberger i Castilla-León er stengt.

13/3-20

Statsminister Pedro Sanchez har i dag besluttet å innføre unntakstilstand i Spania i 15 dager som følge av coronakrisa.

- Vi vil gjøre alt som trengs, hvor det trengs og når det trengs, sa Sanchez under en pressekonferanse i Madrid tidligere i dag, ifølge avisa La Vanguardia.

Utenriksdepartementet i Norge fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til regionene Baskerland, Madrid og La Rioja i Spania, og til Frankrike.

Spanias Turistkontor i Norge oppfordrer alle til å bidra for at færrest mulig skal bli smittet av koronaviruset.

Stadig flere herberger, på samtlige Caminoer i Spania, stenger dørene på ubestemt tid. På Camino El Salvador er alle herberger stengt.

Katedralen i Santiago er under oppussing. Hittil har dørene vært åpne så pilegrimer har kunnet foreta den tradisjonelle hilsenen til St. Jakob. Fra i dag er dørene stengt.

The Pilgrim's House i Santiago er stengt på ubestemt tid.

Pilegrimskontoret i Santiago er etter helsemyndighetenes påbud stengt. Det er postkasser ved ytterdøren, der pilegrimer kan legge sitt pilegrimspass. Compostelaen vil man deretter få sendt hjem i posten.

De forskjellige pilegrimsorganisasjoner råder alle pilegrimer til ikke å legge ut på vandring før situasjonen er normalisert. Caminoene har vært der i over tusen år, og kommer fortsatt til å ligge der.

Pilegrimsforeningen Via de la Plata kommer med følgende uttalelse:

Pilegrim, hvis du er på Caminoen nu, vær snill og reis hjem. Hvis du har planlagt å starte vandringen din i nærmeste fremtid, så utsett den til senere. Ikke tenk bare på din egen helse. Tenk på at i de små landsbyene i Spania, Portugal, Italia og Frankrike er de fleste landsbybeboere eldre mennesker, som ikke har behov for å få bragt sykdommer til døren av pilegrimer. Dette helseproblemet har allerede blitt en pandemi. Caminoene vil alltid være der, og vente til du kommer. Det er ikke et spørsmål om overdrevet alarmering, men om sunn fornuft. Foreningen er ingen spesialist på epidemier, men mener det er på tide å lytte til de som vet mer enn oss andre.                                                                                           Ultreia, pilegrimer, og måtte Santiago beskytte oss alle.